Hur jag hittade dessa föremål!

Är det slumpen som avgör att man startar ett företag? Ja kanske är det just det som är det avgörande. Vintern 2012 besökte jag en marknad i Stellenbosch. Marknader finns det förresten väldigt gott om i Sydafrika. På denna marknad som var fylld med massor utav fina saker fick jag jag syn på en dam som stod med några träföremål som såg lite annorlunda ut. Efter en snabb titt såg jag att det var ljusstakar, brickor, skärbrädor, snurrplattor som var tillverkade av gamla vinfat. Detta var något unikt.

Mitt vinintresse har de senaste tio åren varit stort och alla 10 resor till Sydafrika har alltid innehållit besök på vingårdar. Vinintresset har inte minskat utan tvärtom ökat med åren. Detta gjorde att känslan för dessa föremål var extra stark. Alla dessa vinfat man sett ute på vingårdana går ju faktiskt att återanvända på ett riktigt bra sätt. Den klassiska bilden av en vintunna, utanför vingården, har för mig varit ett fat för att samla in regnvatten, ett simpelt bord eller att ha blommor i.

Efter besöket på marknaden tog jag kontakt med företaget som tillverkade sakerna. Jag gjorde ett studiebesök på företaget och upptäckte då att sortimentet var betydligt större än det som hade presenterats på marknaden. Företaget, en snickerifabrik, hade under många år drivit en tillverkning av både möbler och mindre föremål och hade utvecklat sin verksamhet. Tyvärr blev det inte mer än ett besök denna gången på fabriken. Av olika anledningar blev det ingen start av VinoEk 2012.

2014 gjorde jag ett nytt besök på företaget och denna gång kom jag till skott och väl hemma i Sverige så gjordes den första beställningen av saker. De kom till Sverige i september, hela och fina och nu är jag igång med min Webbshop som jag hoppas att ni ska uppskatta. 

Lise-Lott

Tillagd i varukorgen